logo
Aquainfo.dk
Hjælp og inspiration til akvarister
Jeg havde på et tidspunkt taget en del sorte scalarer fra, og der dannede sig dette par, der dog ikke nåede at lege.
Jeg havde på et tidspunkt taget en del sorte scalarer fra, og der dannede sig dette par, der dog ikke nåede at lege.
Jeg havde på et tidspunkt taget en del sorte scalarer fra, og der dannede sig dette par, der dog ikke nåede at lege.

Jeg havde på et tidspunkt taget en del sorte scalarer fra, og der dannede sig dette par, der dog ikke nåede at lege.

Scalaren er vel en af de mest kendte akvariefisk.

Skrevet den 16-12-2005 07:28 af cab

Da jeg genoptog min hobby i 2001, købte jeg som noget af det første, 8 små scalarer der gik i mit 430l akvarie. Ud af de 8 dannede der sig hurtigt et par og en måned eller to efter det første, dannede der sig et mere. Jeg returnerede to af de andre scalarer da jeg havde de første to par, og gik egentlig og overvejede hvor mange jeg skulle beholde.

Da jeg i sommeren 2002 ville ændre mit 430l til et Malawi akvarium røg de 6 resterende scalarer i mit 128l. Jeg fik adskilt de sidste to der ikke havde dannet par (formodentlig to hunner), og har også returneret dem til oprætteren jeg købte dem af.

Efterfølgende solgt jeg også de sidste 2 par, da jeg en periode kun havde Malawi cichlider, men nu har jeg købt 6 ungfisk igen - denne gang af varianten Pterophyllum scalare Rio Manacapuru. Læs mere om Pterophyllum scalare Rio Manacapuru (også kaldet "Red back" eller "Red shoulder" på engelsk) her.

Opdræt af scalare.

Det er ikke svært at få scalarer til at yngle, hvis man først har et etableret par. Den bedste måde at få et par på er ved at købe mellem 5 og 8 ungfisk og lade dem vokse op sammen. Fra normal salgsstørrelse på 5-6 cm går der mellem et halvt og et helt år før der sker pardannelser, men før eller siden vil der skille sig et par ud der begynder at gøre et sted klar til at lægge æggene, formentlig et blad eller noget der står lodret. Når man har parret skal de forkæles lidt for at komme i legekondition. Mine to par lagde æg med jævne mellemrum, hvis de blev fodret ordentligt, hvilket vil sige at de mindst en til to gange om ugen skal have frostfoder eller levende foder. Mine har ofte leget dagen efter at de har fået røde myggelarver. Udover foderet skal de naturligvis også have tilstrækkeligt plads til at danne et territorium - da mine to par gik i mit 128 liters, var det tydeligt at der ikke var plads nok, selvom de lagde æg regelmæssigt (jeg har oplevet 4 æglægninger af det samme par inden for 5 uger). Hvis man vil holde to par skal man ikke have mindre end et 250 liters akvarium.

Når æggene er lagt har man to muligheder: Enten at lade naturen gå sin gang eller isolere æggene i et lille akvarium tilsat svampemiddel. Jeg forsøgte mange gange at lade forældrene passe ungerne selv, men det lykkedes aldrig at få dem til at passe ungerne længere end til de klækkede - så blev forældrene for fristet og åd ungerne.

Kunstigt opdræt.

Da jeg ville have scalareunger, havde jeg ikke andet valg end at forsøge med kunstigt opdræt i et lille akvarium og første gang brugte jeg et lille 16 liters akvarium uden bundlag, hvor jeg tilsatte noget svampemiddel (Aqua del med fungi-cid), et varmelegeme og en lille indvendig pumpe med en strømpe over indsugningen. Vandet tog jeg fra det akvarium forældrene gik i og varmelegemet var indstillet på samme temperatur, omkring 27-28 grader. Æggene sad på et blad, som jeg klippede af og lagde i det lille akvarium ovenpå en underkop med stilken ned mod underkoppen og spidsen af bladet i klemme i dækglasset, sådan at bladet bevarede den samme hældning som før jeg klippede bladet af. De efterfølgende gange jeg har brugt denne metode, har jeg skiftet det indvendige filter ud med et luftdrevet filter i stedet, da nogle af ungerne kom af dage fordi de blev suget fast på filteret.

I løbet af 2 dage begynder æggene at klække og efter 3 dage vil alle æggene normalt være klækket. Ungerne har en form for klæbemiddel i panden, så de hænger fast på bladet, underkoppen eller hvor de nu kommer forbi. Hængeperioden varer 4-5 dage og efter en uges tid fra æggene blev lagt, er ungerne fritsvømmende.

Det er først nu man må begynde at fodre! Et velegnet foder er friskklækket artemia som virkelig sætter gang i væksten hos de kære små. De skal helst fodres flere gange om dagen, men ikke alt for meget af gangen. De kræver en ret kraftig fodring for at vokse optimalt, hvilket igen stiller krav til at man skifter 20-25% vand hveranden dag. Det er bedst hvis der ikke er bundlag i akvariet, hvor man opfodrer ungerne, så man kan suge alle madrester og eskrementer op fra bunden når man skifter vand. En væsentlig fordel ved at starte klækningen i et lille akvarium er at man nemmere kan sikre tilstrækkeligt foder til alle ungerne og derved sikre en nogenlunde ensartet opvækst, men det kræver at man skifter vand regelmæssigt.

Ungernes opvækst.

Efter 3-5 uger skal de flyttes til et større akvarium - jeg flyttede dem i første omgang til et 75 liters, og efter yderligere 6-7 uger, blev de flyttet til et 150 liters. Det er en hårfin balance at opfodre scalarer - det gælder om at holde dem i et akvarium der er småt nok til at man kan fylde det effektivt med foder, mens akvariet også skal være stort nok til at ungerne kan vokse uden hindringer og samtidig skal vandet skiftes meget hyppigt for at undgå nitrit- og nitratforurening.

Til gengæld synes jeg det er alt besværet værd at se en flok halvvoksne scalarer fare omkring i akvariet, og normalt vil man også kunne sælge sin yngel til dyrehandlere, men det problem man løber ind i, er ofte at man ikke kan sælge ynglen hurtigt nok. Et kuld er typisk på mellem 200-500 unger hvis man tager æggene fra og det kræver et meget stort akvarium for at ungerne ikke skal slide finnerne af hinanden. Det er derfor i egen og fiskenes interesse at sortere alt skravlet fra så man kun får de flotteste eksemplarer tilbage.

Ny opdrætskandidat - en variant af scalaren fra Rio Manacapuru.

Jeg har i august 2004 anskaffet en endnu ikke så udbredt variant af den almindelige scalare, nærmere betegnet Pterophyllum scalare Rio Manacapuru (også kaldet "Red back scalare" eller "Red shoulder scalare" på engelsk). Læs mere her.


Faktatabel
Kategori

Fisk

Type

Cichlide, Amerika

Længde

15cm

Kommentar

Scalaren er for mange symbolet på akvariefisk. Den hører blandt de første almindelige akvariefisk og imponerer de fleste med sin majestætiske fremtoning.

Slægt

Cichlidae

Handelsnavn

Alm. scalare

Levested

Sydamerika

Akvariestørrelse

128 liter

Formering

Fritleger, foretrækker opretstående substrat

Yngeltal

400-1000


Kommentarer