logo
Aquainfo.dk
Hjælp og inspiration til akvarister
Her ses en voksen hun af Neolamprologus multifasciatus, desværre er billedet meget ringe - beklager
Her ses en voksen hun af Neolamprologus multifasciatus, desværre er billedet meget ringe - beklager
Her ses en voksen hun af Neolamprologus multifasciatus, desværre er billedet meget ringe - beklager

Her ses en voksen hun af Neolamprologus multifasciatus, desværre er billedet meget ringe - beklager

Buldozeren fra Tanganyika.

Skrevet den 30-05-2004 11:59 af cab

Neolamprologus multifasciatus var den første sneglehusleger jeg prøvede kræfter med. Jeg startede med at købe 5 til et af mine 20 liters, men de døde desværre alle sammen dagen efter, enten fordi de var for længe i posen eller fordi de blev kolde under transporten. Jeg klagede min nød til akvariebutikken og jeg fik 5 mere til halv pris, hvilket er meget fint da de fisk jeg købte ikke så ud at fejle noget og forhandleren kan jo ikke tage ansvaret for hjemtransporten. Ud af de fem nye var der desværre en der døde i løbet af få dage og senere forsvandt der en mere - jeg tror det var som følge af revir stridigheder.

Adfærd

De tre jeg derefter havde gående så ud til at trives og efter en måneds tid var der pludselig bitte små multi'er ved et af sneglehusene. Derefter bemærkede jeg jævnligt nye kuld, men da jeg ikke altid fangede de små op var der et vist svind, ikke fordi forældrene æder dem så vidt jeg ved, men de forsvinder bare, muligvis fordi andre voksne i kolonien kan finde på at hapse en i ny og næ.

Jeg har i mit 20 liters haft mellem 8-10 voksne multi'er gående i en længere periode og de har konstant haft en håndfuld unger (eller to) og med jævne mellemrum har jeg kunnet sælge 10-20 ungfisk til den akvariebutik, hvor jeg oprindeligt købte dem. Da jeg købte dem sagde forhandleren (med et smil) at de var Tanganyikas svar på guppyen og at de sikkert legede i posen på vej hjem, og selvom det ikke skete i posen på vej hjem vil jeg dog give ham ret i at de er ekstremt ynglevillige.

Jeg afsatte efter et års tid mit højre 75 liters som artsakvarie for multi'erne og jeg flyttede hele kolonien fra mit 20 liters. Der kom hurtigt 3 nye kuld efter flytningen og jeg kunne se at hannen ynglede med flere hunner i hver sit sneglehus. Der var en anden han også og han fik sit eget lille territorium i et hjørne af akvariet, hvor han havde en enkelt hun og et par sneglehuse.

Da jeg senere fokuserede på Malawi-cichlider solgte jeg først de voksne multi'er og senere også de resterende unger. Det er absolut en fisk der kan anbefales til alle der kan lide at betragte cichlidernes spændende adfærd og yngelpleje og jeg kan sagtens forestille mig at holde den igen på et senere tidspunkt. Jeg har også haft holdt en sneglehusleger der minder meget om multi'en, nemlig Neolamprologus similis som du kan læse om ved at klikke her.


Faktatabel
Kategori

Fisk

Type

Cichlide, Tanganyika

Længde

3-4,5cm

Kommentar

multifasciatus-hannen vil forsøge at danne et harem, som han samler i en klynge af sneglehuse, hvor hver hun har sit eget sneglehus i hans territorium.

Slægt

Cichlidae

Handelsnavn

-

Levested

Tanganyikasøen, Afrika

Akvariestørrelse

20 liter

Formering

Sneglehusleger

Yngeltal

10-20


Kommentarer