logo
Aquainfo.dk
Hjælp og inspiration til akvarister
Her er et billede fra mit gamle 150 liters.
Her er et billede fra mit gamle 150 liters.
Her er et billede fra mit gamle 150 liters.

Her er et billede fra mit gamle 150 liters.

Starten - det første akvarium (1977).

Skrevet den 01-05-2006 23:23 af cab

Jeg er ikke helt sikker, men jeg tror nok at jeg fik mit første akvarium til min 12 års fødselsdag og det blev begyndelsen på min fascination af akvariehobbyen.

Inden jeg fik akvariet havde jeg selvfølgelig også prøvet med hundestejler, dyndspringere, frøæg og haletudser i spande og glas, men med akvariet var jeg nu klar til at prøve med eksotiske fisk som guppyer og platyer.

Akvariet var en gave fra min mor og far og det var købt brugt, hvis nu ikke interessen fangede alligevel - det havde hændt før at jeg ikke helt kunne fastholde en ny interesse. Størrelsen var på 60x25x35 eller 53 liter og var ikke ulig de nyeste modeller med aluramme, hvilket var forholdsvis nyt dengang i forhold til de tidligere modeller med stålramme og jernbund. Alt i alt et udmærket akvarium, men da interessen fængede og blev stærkere blev det hurtigt for lille.

De første fisk

Som så mange andre var mine første fisk guppyer. Det var kultur guppyer og de kunne dårligt holde sig selv oprejst og der kom ingen unger. Det var en stor skuffelse at der ikke kom nogen unger, men det kunne ikke mindske interessen og jeg købte i stedet andre fisk som platyer og mollyer og til sidst kom der da også unger.

Der skal også viden til

Samtidig lånte jeg stakkevis af bøger på biblioteket og læste om hvordan man skulle anlægge akvariet, passe de enkelte fisk og såmænd også hvordan man fik unger af de forskellige arter.

En af mine favoritbøger dengang var en bog skrevet af Jes Trøst Jørgensen: "Leg med akvariefisk" og titlen skal opfattes dobbelt - både akvaristens "leg" med fiskene, samt hvordan man bar sig ad med at få fiskene til at lege. Det var fra den bog at jeg lærte to af mine favorit læresætninger, den første at akvarist er ikke noget man bliver, det er noget man opdager man er! og den anden at der er ingen faste regler for hvordan man skal eller må gøre inden for akvariehobbyen. Alle de regler og metoder man kan finde på nettet og i bøgerne er højst retningslinier og en beskrivelse af hvad der virkede for den person der har skrevet det.

Det næste akvarium

Det næste rigtige akvarium jeg fik var et 150 liters, som jeg købte brugt hos Lilletorvs dyrehandel i Ringsted. Det må have været i en af årets første tre måneder i 1978 at jeg havde aftalt med Bodil, butikkens indehaver, at jeg kunne være assistent i min 14 dages erhvervspraktik, hvor jeg skulle passe fugle, fisk og gnavere i stedet for at være i skole.

En af mine opgaver som jeg specielt kan huske, måske fordi det var vinter, var at jeg skulle vaske akvariegrus i en cementblander. Det var en særdeles kold fornøjelse, men alligevel ret sjovt. Jeg tror nok at Steen, en yngre mand der arbejdede i butikken og som jeg tit havde talt med når jeg stod med næsen mod akvarierne inde i butikken, fik sig et billigt grin på mine vegne - det var normalt hans job.

En anden ting jeg lærte i min praktik, er at chimpanser er ret stærke - butikken havde en i baglokalet, og en dag jeg skulle fodre den, fik den fat i min arm og ville ikke slippe. Jeg blev temmelig forskrækket og selvom Bodils mand fik den til at slippe til sidst, nærmede jeg mig ikke dens bur igen resten af tiden jeg var der.

Da praktikken var vel overstået fik jeg 300 kroner for min indsats og halvdelen brugte jeg på at købe et af butikkens gamle siliconelimede akvarier (1 kr. per liter) og den anden halvdel gik til et varmelegeme.

Mine første akvarier

Jeg købte i de efterfølgende år flere akvarier, jeg mener at de akvarier jeg havde var som følger:

Jeg havde 7 akvarier på mit værelse der ikke var større end 5-6m², samt en 5-6 henkogningsglas på 1 og 2 liter.

Fisk jeg har haft i barndommen

Jeg kan ikke huske alle de fisk jeg havde i tidernes morgen, men baseret på hukommelse og mine gamle billeder er her en liste over de fleste af de fisk jeg holdt fra jeg var 12 til jeg var 19:

Det er en lang liste og faktisk var der en del flere, men jeg er ikke 100% sikker på hvilke arter det var så dem har jeg udeladt. Jeg må jo tilstå at der er visse lighedspunkter mellem denne liste og listen for de seneste 3 år, ikke mindst længden og variationen.

Strategi og handlingsplan for akvarister

Det er et gammelt kompleks for mig at jeg vil have nye fisk hele tiden. Et fif for folk som jeg selv er at lave en plan for hvilke fisk man vil holde og hvilke alternativer man kunne forestille sig at holde. Planen skal skrives ned og fungere som en prioriteret liste over de fisk og projekter du ønsker at give dig i kast med inden for det næste år.

På den måde er der en mulighed for at reducere impulskøbene, hvis man vænner sig til at kigge på listen inden man køber eller planlægger noget. Det lyder måske lidt firkantet og stift, men det er bedre end at få lavet adskillige impuls-/fejlkøb som man fortryder bagefter.

Afslutningen på Fase I

Jeg havde mange ambitioner om hvordan jeg skulle have en akvariekælder med morgenlys, men jeg havde ingen kælder og heller ingen penge til at købe akvarier for, så da jeg startede på Haslev Gymnasium, blev et par af akvarierne solgt og interessen dalede i takt med at interessen for fester, sport og piger voksede.

Da jeg flyttede hjemmefra havde jeg kun 3 tilbage, et silikonelimet på 150 liter, et silikonelimet på ca. 16 liter og mit første på 53 liter. Det blev afslutningen på fase I af min akvariehobby.

Huskøb blev starten på Fase II

De fik lov at stå tomme et par år indtil jeg i 1986 købte hus og satte mit 150 liters akvariet op i et værelse. Jeg byggede at akvariebord af nogle høvlede lægter og en krydsfinerplade, men det kan ikke anbefales at bygge et enkelt akvariebord med den metode, bordet blev alt for vakkelvornt og var egentlig ikke specielt billigt eller nemt at lave. Til trods for prisen vil jeg klart anbefale at man bruger Porsa eller lignende profiler når man skal bygge et bord eller en reol.

I akvariet havde jeg masser af guppyer og valisneriaer, men jeg fik ikke taget mig sammen til at passe det og det blev hurtigt en skændsel. Efter kort tid blev det pillet ned og sat på loftet. Fase II var ret kortvarig - højst et år eller halvandet.

En "mellemfase"

I 1997 gravede jeg mig en havedam på 5000 liter og det førte til at mit gode gamle 53 liters blev stillet op til guldfiskeyngel. Det førte en meget tilbagetrukket tilværelse og jeg koncentrerede mig mest om dammen.

Et par år senere, i 1999 skulle jeg bygge om og under oprydningen fandt jeg mit gamle 16 liters og 150 liters der begge blev smidt ud og mit 53 liters blev tømt fordi der ikke var plads til det under ombygningen. Akvariet fik lov at stå tomt indtil midten af 2000 da ombygningen var færdig, så kom der guldfiskeyngel i igen.

Jeg blev far og kort efter startede Fase III

I december 2000 fik min kone og jeg vores første datter og i 2001 besluttede vi os for at dække dammen til, for ikke at blive "forsidestof". Alt hvad der var af yngel røg i mit gamle 53 liters akvarium og alle de voksne fisk, primært guldfisk og karuser, røg over i min svigerfars havedam.

På en indkøbstur i Næstved Storcenter så jeg et 250 liters effektline med tilbehør til 2.000 kroner og det satte visse tanker i gang. Jeg foreslog min kone at vi skulle købe et større akvarium, men det fik en noget kølig modtagelse og det krævede yderligere en uges tid at få hende overtalt til at prøve.

Derefter begyndte jeg at gå på jagt i den blå avis, for udover akvarieinteressen, havde ideen om brugt udstyr også bidt sig fast. Jeg fandt ret hurtig mit 430 liters inkl. bord og lampe i Virum og da det var købt blev det sat op på mit kontor og befolket med en god og typisk uigennemtænkt sammenblanding af fisk.

Fase III udvider sig

Derefter kom jeg i tanke om mine barndomsdrømme, en kælder fyldt med akvarier i reoler, og selv om jeg stadig ikke har kælderen, byggede jeg en akvariereol. Den startede med plads til to akvarier på 60 cm i bredden og tre på 35 cm i bredden og eventuelt et på 100 cm på toppen. Reolen stod med de fem akvarier i godt et halvt år, så byggede jeg den om til den nuværende, dels fordi jeg faldt over 3 akvarier, mit 153 liters og to 75 liters, dels fordi jeg gerne ville flytte reolen til mit kontor, hvor 430 literen stod. Endelig ville jeg også gerne have nogle større akvarier, som normalt ikke kræver helt så megen pasning.

Mit 63 liters blev byttet ud med et 128 liters og mine tre 20 liters kom op på toppen. Jeg bemærkede at hvis man vendte den smalle ende ud på alle tre 20 liters, var der 31cm ledig plads ved siden af, og i første omgang købte jeg et 16 liters (40x20cm), men så var der stadig et hul på over 10cm. Det endte i første omgang med at jeg købte to 12 liters (30x20) og satte dem op i stedet for.

I foråret 2003 skiftede jeg mit 430 liters ud med en reol med to 325 liters, i en forventning om at jeg skulle have et stort hjørneakvarium i stuen, men den sidste del har jeg måtte udskyde på ubestemt tid.

I sensommeren 2004 skiftede jeg de fem små ud med et 100 liters akvarium med specialmål og nu har jeg fire mindre akvarier på 54, 25, 25 og 12 liter ved siden af reolen, som jeg bruger til leg og yngel. De står ikke oppe permanent, men bliver kun sat op når jeg har brug for dem.

I starten af 2006 solgte jeg min store reol med de 2 325 liters akvarier, så jeg nu kun har den lille reol og de 4 løse akvarier tilbage. I den lille reol skiftede jeg mit 153 liters ud med et nyt speciallavet 148 liters. Jeg regner ikke med at der sker yderligere ændringer i den nærmeste fremtid, selv om jeg stadig godt kunne tænke mig et stort hjørneakvarium på et tidspunkt.



Kommentarer