logo
Aquainfo.dk
Hjælp og inspiration til akvarister
Mikrogeophagus ramirezi
Mikrogeophagus ramirezi
Mikrogeophagus ramirezi

Mikrogeophagus ramirezi

Begynderheld.

Skrevet den 30-05-2004 11:53 af cab

Da jeg startede mit 430 liters akvarium op og næsten lige havde købt mine nye fisk; 6 sommerfuglcichlider, 8 scalarer, 7 pansermaller og 4 sugemaller, opdagede jeg efter få dage, at et par af sommerfuglcichliderne havde lagt æg. Jeg fulgte med spænding udviklingen gennem tre-fire dage hvor æggene langsomt udviklede sig til små vrikkende klatter på stenen. Desværre besluttede forældreparret sig for at flytte larverne til et sted hvorfra de hele tiden faldt ned og efter få timer var alle larverne væk, formentlig spist af de andre fisk i akvariet. Jeg håber på at engang få held til se et par gennemføre hele yngelplejen, hvilket trods gentagne forsøg ikke er lykkedes.

Flere opdrætsforsøg

Jeg har siden haft æg i mit selskabsakvarium igen, og jeg har også haft æg flere gange i et 20l opdrætsakvarium. Samtlige 3 gange i opdrætsakvariet har de lagt æggene i en lille grube de havde gravet og jeg har derfor ikke haft mulighed for at flytte æggene. Den seneste gang de legede gjorde de det dog på en sten og der kom larver ud af det, men de døde ca. på det tidspunkt hvor de ville have blevet fritsvømmende.

Seneste opdrætsforsøg

Lørdag den 22. september 2007 købte jeg igen et par som jeg satte i mit 54 liters, der havde stået tomt nogle uger efter et mislykket opdrætsforsøg med den Bolivianske sommerfuglcichlide. De virkede ikke specielt tilfredse med deres nye hjem i starten, men i løbet af et par dage blev de meget interesserede i en urtepotte der lå i det ene hjørne.

Mandag aften så jeg at de havde lagt æg oven på urtepotten og jeg inspicerede spændt akvariet igen tirsdag aften. Jeg blev ret skuffet da jeg så at æggene var væk, men onsdag morgen opdagede jeg at forældrene havde flyttet æggene til toppen af en trærod, hvor de lå og vrikkede med halerne - det var en dejlig overraskelse.

Efterhånden som dagene gik blev der mere og mere liv i toppen af træroden og af og til faldt nogle af larverne ud, men forældrene samlede dem pænt op igen og spyttede dem ned til de andre unger. De lå i træroden indtil søndag hvor jeg så de stolte forældre svømme rundt med ungerne omkring sig. Forældrene var meget aktive i overvågningen og markerede tydeligt deres utilfredshed med at jeg kiggede med og hvis en af ungerne kom på afveje, blev den pænt samlet op i munden og spyttet ud blandt sine søskende.

Alt i alt var forløbet helt efter bogen, men desværre var ungerne væk da jeg kiggede efter ungerne onsdag - de var borte med blæsten og jeg kan kun formode at forældrene har "glemt" at det var deres unger de passede og simpelthen holdt et festmåltid. Jeg lavede også en fodfejl, da jeg ikke fik sat artemia til klækning før mandag - de skulle have været sat over allerede allersenest fredag eller lørdag, altså ca. 4 dage efter æggene blev lagt.

Charles Ray's korte beskrivelse af opdræt

Jeg fandt denne post på The Krib, der siger lidt om opdræt og opvækst, ikke mindst hvor hurtig sommerfuglcichlidernes livscyclus er:

"Yes, I did mean 8 weeks. Fish free swimming on January 3 laid eggs on March 1. These fish were sold as 5cm males and 3-3,5cm females. Most of those fish had successfully bred several times by July. Fish were fed a minimum of 4 times per day, a mixture of frozen brine, live BBS, frozen bloodworms (the primary food), and live daphnia on weekends. Rams seem to need more frequent feedings than Apistos and will grow extremely rapidly if provided four or more daily feedings of generous amounts of food. Water changes were made 1-3 times per week, 25% per change, with straight R/O water. Fish were bred in 40l bare bottom tanks, fed infusoria and BBS for the first three to four days, then switched to primarily BBS and live daphnia. At about three weeks, shaved frozen brine and frozen bloodworms were added to the diet. At about 6-7mm fry were moved into 160l breeder tanks with watersprite cover. Clutches ranged from about 65 to 206 fry. Beginning at 8 weeks, there were constantly pairs spawning in the grow-out tanks. It was not unusual to have 10 pairs with eggs simultaneously in a tank of 100 fish. I was able to consistently produce males 2,5-3cm SL and females 1,5-2cm SL that were breeding in 8 weeks."

Ganske imponerende at man kan opdrætte og opfostre fisk så hurtigt synes jeg.


Faktatabel
Kategori

Fisk

Type

Cichlide, Amerika

Længde

5-7cm

Kommentar

Sommerfuglcichliden kan opdrættes i almindeligt dansk postevand, men klækningsraten og overlevelsesraten bliver noget højere hvis man bruger blødt og lettere surt vand.

Slægt

Cichlidae

Handelsnavn

Sommerfuglcichlide

Levested

Sydamerika

Akvariestørrelse

60 liter

Formering

Fritleger

Yngeltal

150-200


Kommentarer