logo
Aquainfo.dk
Hjælp og inspiration til akvarister
Et billede mere af et af hjørnerne.
Et billede mere af et af hjørnerne.
Et billede mere af et af hjørnerne.

Et billede mere af et af hjørnerne.

Når uheldet er ude, kan skaden rettes op igen.

Skrevet den 12-12-2004 01:37 af cab

Noget af det værste man kan opleve som akvarist, er at få våde tæer når man går ind for at kigge på sit akvarium. Inde i akvariet virker det oftest som om der ikke er ret meget vand, men på gulvet fylder det faktisk temmelig meget. Når det sker, er det ikke sjældent at første instinkt siger "Det vil jeg ikke risikere igen, så nu ryger det ud.", men det er faktisk ikke særlig svært (og en hel del mere pragmatisk) at udbedre skaden, og i længden er det nok den løsning man vil sætte størst pris på. Min værste oplevelse på dette område var da mit <a href="http://www.hojleddet.dk/akvarier/akvarium_325l_bund.html">nederste 325 liters</a> blev utæt.

Limning af et akvarium der er blevet utæt i fugerne.

Den hyppigst forekommende årsag til utætte akvarier, er at siliconen slipper glasset med tiden, og der på den måde bliver en utæthed i fugen. Siliconelimede akvarier har normalt en meget lang levetid - mit ældste blev købt brugt i 1977 og var stadig 100% tæt da jeg selv solgte det i 2002, 25 år efter. Ikke desto mindre sker det at akvarier bliver utætte og nogle gange også selv om akvariet kun er få år gammelt. Der kan være mange årsager til det, hvoraf man ikke kan gøre noget ved de fleste, men en ting der er vigtigt, er at sørge for at akvariet står 100% plant.

Materialer og værktøj.

Når skaden er sket skal vi have fat i et par ting før vi kan gå igang. For at lime et utæt akvarie skal man bruge følgende materialer:

Klargøring og rensning

Først og fremmest skal akvariet være helt tomt og helt tørt. Bundlaget fjernes, også smårester der tages med kost og fejebakke og vandet tørres op med en klud. Derefter skal man i gang med at fjerne alt det gamle lim.

Glem alt om at lokalisere skaden og plet-reparere - det holder sjældent i længden og kræver en del held. Det sikreste er at fjerne alt det gamle lim meget grundigt. Hvis det kniber med at få renset glasset for silicone eller kalk, kan man rense yderligere med eddike eller eddikesyre, men jeg har normalt kunne få det rent alene ved hjælp af knivbladet. Derefter affedtes glasset MEGET grundigt med acetone, affedtningen er den helt afgørende faktor for at limningen holder tæt.

Jeg har selv også brugt sprit til affedtning, men jeg har ladet mig fortælle at denatureringen i spritten efterlader en tynd hinde på glasset og derved gør limningen svagere. Jeg har ikke selv fået prøvet teorien af endnu, men da affedtningen er afgørende for succes, vil jeg fremover tage den sikre vej og bruge acetone istedet. Sprit kan dog godt bruges i en snæver vending - jeg kender mange der har brugt sprit.

Pas på at du ikke får sat fingre på glasset efter afrensningen så holder siliconen nemlig ikke. Skulle det alligevel ske kan du ligeså godt begynde forfra med affedtningen. Når acetonen er fordampet lidt efter (glasset skal være helt tørt), skal du igang med selve limningen.

Limningen

Du sprøjter en stribe silicone ud hele vejen rundt i akvariet - alle sider og alle hjørner. Derefter sprøjter du lidt sulfo ovenpå siliconen og på en finger, og med fingeren glattes siliconen forsigtigt ud i et jævnt lag i hele samlingen. Specielt hjørnerne er vigtige at få limet ordentligt. Efter limningen skal siliconen hærde i minimum 24 timer og ved lave temperaturer 48 timer inden akvariet tæthedsprøves.

Hvis akvariet ikke er tæt er det forfra igen (med en grundigere rensning og affedtning), ellers er det bare at tage det i brug igen.

Limning af et akvarium med en revnet bund.

En mere dramatisk skade. For mange år siden oplevede jeg at bunden i mit 150 liters akvarium revnede tværs over. Det er nok en af mine værste oplevelser, men løsningen var rimelig nem at gå til. Udover ovenstående materialer, skal man bruge et stykke glas der er på størrelse med bunden, men dog 2-3 cm mindre på hver led, da det skal kunne ligge inden for den eksisterende siliconefuge.

Man kan enten forsøge at finde det på den lokale genbrugsplads og skære det til selv, eller man kan bestille det hos en glarmester på mål. Bunden rengøres meget grundigt med et hobbyknivsblad og evt. eddikesyre og til sidst acetone. Når det er tørret fyldes bunden med silicone, der påføres i buer (ligesom mayonaise på en æggemad). Ovenpå siliconen ligger man den nye glaspade der også er affedtet med acetone, og presser den godt ned i siliconen. Herefter skal siliconen have lov til at hærde minimum 48 timer og derefter kan akvariet tæthedsprøves.

Mit 150 liters holdt fint tæt i mange år efter brug af denne metode og jeg har set samme metode anvendt på akvarier helt op til 720 liter uden problemer. Heldigvis er dette en langt mere sjælden skade.

Alternativet er naturligvis at skære hele bunden fri, men det betyder ofte at man skal skille akvariet fuldstændigt ad, da siderne som regel står på bunden, og det er min erfaring at det er langt de færreste der har mod på at give sig i kast med sådant et projekt.


Faktatabel
Kategori

Materialeliste

Kommentar

Affedtningen af glasset er noget af det vigtigste, hvis man vil være sikker på at akvariet bliver tæt - pas også på med fedtfingre efter affedtningen. Hellere affedte to gange end risikere at akvariet ikke bliver tæt!

Pris

Ca. 50,-

Materialer

eddikebaseret silicone til glas
acetone
sulfo

Værktøj

et blad fra en hobbykniv
en fugepistol


Kommentarer