logo
Aquainfo.dk
Hjælp og inspiration til akvarister
Billede fra mit 325 liters akvarium, med en sort filtermåtte.
Billede fra mit 325 liters akvarium, med en sort filtermåtte.
Billede fra mit 325 liters akvarium, med en sort filtermåtte.

Billede fra mit 325 liters akvarium, med en sort filtermåtte.

Et HMF filter lavet af et lidt billigere alternativ til de blå filtermåtter.

Skrevet den 30-11-2004 15:39 af cab

HMF filtre er meget effektive og en fremragende løsning til folk der har mange akvarier, da de kan drives af en central luftpumpe. Normalt benyttes blå filtermåtter der forhandles af akvariebutikker, men jeg havde en teori om at det kunne gøres billigere. Jeg tog en tur i Næstved skumlager, hvor jeg købte en sort skummåtte for 40 kroner. Den målte 50x65x5cm og svarer ca. til hvad man kan købe i akvariebutikkerne (størrelsesmæssigt). I følge forhandleren er den vanskeligere at rengøre end de "rigtige" filtermåtter, som han også forhandlede, dog til fuldstændig samme pris som i en akvariebutik. Han fortalte også at det var fremstillingteknikken der gjorde de blå måtter så hulens dyre, men at der faktisk også fandtes andre typer skummåtter der var langt dyrere, dog ikke beregnet til akvariebrug.

Fremgangsmåde

Hvordan laver man så et filter ud af sådan en måtte? Jo man starter med at skære måtten til så den passer for enden i det aktuelle akvarie, hvilket også indebærer at man ikke bare kan anvende filteret i andet akvarie med mindre de har samme størrelse eller det nye er mindre, så man kan skære måtten mindre. Den må ikke blive for lille, for den skal kunne blive siddende mellem sideruderne og mellem top og bund. Måtten skæres let med en brødkniv eller rockwoolkniv, men det er en god idé at anvende en form for land. Jeg bruger selv et metalvaterpas. Opmålingen af akvariet er delvis brug af tommestok og delvis gætværk. Man måler bredden af akvariet og trækker fra for glasset, og hvis det er et alu-akvarie, også for indhakkene i alu-profilerne. Mit 325L måler f.eks. 50cm, indhakket er ca. 8mm, glasset mener jeg er 10mm og jeg skar derfor måtten på 47,5 hvilket er lidt større end hullet den skal sidde i. Mellem top og bund må man enten måle fra bundlaget eller fjerne bundlaget der hvor måtten skal være. Jeg målte fra bundlaget.

Løfterør

Jeg har sat to stykker rør i mit filter, primært for at få mere cirkulation (og sekundært fordi der er to udtag på den luftpumpe jeg anvender). Det skulle være mere effektivt, men der skal være lufttryk nok til at drive vandet igennem røret.

Teknikken bag

Princippet er det samme som på et bundfilter - luften presser vandet opad i røret og ud igennem vinklen og skaber derved undertryk som gør at der suges nyt vand ind i røret. Vandet suges derved igennem måtten og pumpes ud på den anden side af måtten. Skidtet vil derfor sætte sig i måtten eller lægge sig bag måtten. Det er derfor også vigtigt at man ikke suger vandet helt fra bunden af akvariet, da man så bare suger skidtet med op og ud i akvariet igen.

Konklusion

Det kan ikke svare sig at benytte dette alternativ. Det virker godt nok og er en anelse billigere, men fremover vil jeg selv betale den smule ekstra og købe dem der er lavet til formålet.


Faktatabel
Kategori

Materialeliste

Type

Gør det selv filter

Kommentar

Prisforskellen til f.eks. Akvanets filtermåtter (75 kr.) er for lille til at det, efter min mening, kan betale sig at benytte dette alternativ.

Pris

Ca. 110,-

Materialer

1 stk. sort filtermåtte, 50cm x 50cm
0,5-1,0m elektrikkerrør + vinkler
4/6mm luftslange
10cm 4mm plastrør

Værktøj

Rockwool-kniv eller brødkniv
Tommestok
Waterpas eller skinne
Boremaskine
5,5mm bor
2mm bor


Kommentarer