logo
Aquainfo.dk
Hjælp og inspiration til akvarister
Labidochromis caeruleus
Labidochromis caeruleus
Labidochromis caeruleus

Labidochromis caeruleus

Electric Golden er en af de flotteste mbuna'er og er meget populær.

Skrevet den 25-11-2004 23:33 af cab

Da jeg havde haft mit 430 liters akvarium kørende et halvt års tid, fik jeg lyst til at prøve kræfter med nogle nye arter og det endte med at blive begyndelsen på min Malawitrend da jeg forelskede mig i denne knaldgule fisk med sorte finner. Jeg startede med at købe 3 Golden, hvor jeg angiveligt købte en han og to hunner, men ud fra deres opførsel at dømme er jeg overbevist om at det var omvendt. Det er normalt ret svært at skelne hanner og hunner før de er fuldt udvoksede.

Af de Malawi cichlider jeg har haft hidtil, har Golden været den mest fredelige (og sky). Jeg havde den gående i mit selskabsakvarium, men da jeg havde startet et Malawiakvarium med flere andre mbuna'er ville jeg samle dem alle på et sted og jeg flyttede de tre Golden jeg havde, over i malawiakvariet, men de holdt ikke længe der, da en meget dominerende maingano desværre slog dem ihjel.

Heldigvis havde mine Goldens nået at yngle mens de gik i selskabsakvariet og ud af det kuld unger var der 7 der voksede op. Ud af de 7 har jeg valgt de flotteste, 1 han og 3 hunner og de yngler jævnligt, så jeg har nu masser af små Goldens der vokser op. For at undgå indavl har jeg suppleret med to ungfisk fra en anden opdrætter - jeg håbede det var to hunner, men jeg er ret sikker på at den ene er en han.

Foder og pleje

Goldens er glade for klipper hvor de kan gemme sig i mellem og de har generelt brug for gode skjulesteder og områder hvor de kan føle sig sikre. De er sjældent den dominerende art i akvariet, men normalt lider de ikke overlast fra de dominerende arter. Jeg ved stadig ikke helt hvad der gik galt med mine maingano'er, men siden da har jeg faktisk puttet flere fisk i akvariet for at sprede aggressionerne (Det kaldes "overstocking" og bruges ofte for så vidt angår malawicichlider). De spiser næsten alt, men som de fleste mbuna'er har de ikke godt af for kraftigt foder - de skal have grønt i maden, f.eks. flagefoder tilsat spirulina og de er også glade for frosne cyclops. Obs. På trods af at jeg selv har haft dem gående i et selskabsakvarium, er det ikke en selskabsfisk - den kan snildt snuppe fuldvoksne guppyhanner i en mundfuld og ligeledes adskillige tetraarter. Hvis den er den eneste Malawicichlide i et traditionelt selskabsakvarium kan den blive meget dominerende

Leg og yngel

Goldens er nemme at få til at yngle - med jævne mellemrum udser den dominerende han sig en moden hun og de leger på typisk mbuna vis, hvor de svømmer hurtigt rundt i en cirkel og nærmest jagter hinandens halefinne, også kaldet "tailchasing" i de fleste bøger. Når legen er overstået trækker hunnen sig tilbage til et roligt sted, hvor hun forsøger at undgå at vække opmærksomhed. De første par dage efter legen kommer de som regel farende når man fodrer, men da de har munden fyldt med æg, kan de jo ikke komme til at spise, og efterhånden holder de sig også i baggrunden når man fodrer. Mine Goldens går typisk med æggene i mindst 4 uger og efter godt 3 uger fanger jeg hunnen og sætter hende i et akvarium for sig selv, hvor hun kan slippe ungerne i fred. Dagen efter hun har sluppet ungerne flytter jeg hende tilbage til opholdsakvariet igen.


Faktatabel
Kategori

Fisk

Type

Cichlide, Malawi mbuna

Længde

9-10cm

Kommentar

Hannen kan som regel kendes på at den har lidt mere spidse og sorte finner, og som fuldvoksen er den også lidt større end hunnen.

Slægt

Cichlidae

Handelsnavn

Golden Special, Electric Golden

Levested

Malawisøen, Afrika

Akvariestørrelse

100 liter

Formering

Mundruger

Yngeltal

15-25


Kommentarer