logo
Aquainfo.dk
Hjælp og inspiration til akvarister
En bøtte med Artemia salina æg - 454g.
En bøtte med Artemia salina æg - 454g.
En bøtte med Artemia salina æg - 454g.

En bøtte med Artemia salina æg - 454g.

Friskklækkede Artemia salina er uundværlige når du har et kuld unger der skal fodres op.

Skrevet den 15-01-2006 09:42 af cab

Artemia salina anskaffes normalt som tørrede æg (der er ret dyre) eller frosne voksne Artemia (der koster det samme som eller lidt mere end det meste andet frostfoder). Nyklækkede Artemia salina nauplier er ganske små og er det perfekte foder til yngel af cichlider og levendefødende tandkarper, samt flere andre arter, hvor det springende punkt er at ynglen skal være stor nok til at gabe over Artemia nauplierne. Man kan iøvrigt også få Artemia æggene i en form hvor skallen er fjernet og æggene kan derfor simpelthen drysses ned i akvariet. Jeg synes selv at de nyklækkede nauplier er det bedste foder til ungerne, fordi det trigger deres jagtinstinkt.

Klækning

Æggene klækkes ved at hælde en halv teskefuld i et stort glas eller som vist på billedet, en omvendt sodavandsflaske, hvor du i forvejen har fyldt ¾ til 1 liter vand i. Udover æggene skal der også en teskefuld salt i vandet og så skal der ellers luft til. Efter 24-36 timer, afhængig af temperaturen, klækkes æggene. De nyklækkede Artemia nauplier har højest næringsværdi den første dag efter de er klækket, så hvis du har fået udklækket flere end din yngel kan fortære, kan du vælge at fryse resten ned i tynde plader, som du kan give til ungerne en anden dag - f.eks. hvis der er en Artemia produktion der mislykkes og du står uden nyklækket foder. Hvis du vil, kan du nemt og hurtigt lave en billig "Artemia klækker", eller hvis du vil ofre lidt mere tid kan du lave en "Deluxe" Artemia klækker hvor du kan dæmpe gener med støj og lys.

Fodring

Når du skal fodre slukkes for lufttilførslen og når vandet er faldet til ro kan de små nauplier suges op med en injektionssprøjte (evt. monteret med et stykke luftslange)) og sprøjtes direkte ned til fiskene. Til nyklækket yngel er det bedst at skylle dem i en artemia-si) med frisk koldt vand inden de fodres til ungerne. Husk at artemia nauplierne vil svømme mod lyset når du slukker for lufttilførslen, så du kan nogenlunde selv styre hvor de svømmer hen ved at bruge en lommelygte eller en skrivebordslampe til at lokke dem til at samles et bestemt sted. Når ungerne æder nauplierne kan man som regel se på deres maver at de bliver helt udspilede og lyserøde og det er det bedste tegn på at ungerne får føde nok.

Øvrigt der er værd at vide

Hvis du anvender Artemiaen som foder til et kuld unger der skal have friske nauplier hver dag, skal du have to separate udklæknings steder (som det også ses på billedet). Der kan til gengæld være utrolig mange Artemia i en flaske, rigeligt til flere kuld, selvfølgelig afhængig af hvor mange æg du har kommet i.

En af ulemperne ved Artemia er at man som regel får nogle rester af skaller med ned i akvariet, og de er ikke sunde for ungerne (hvis de spiser dem kan de ikke fordøje dem og hvis ikke risikerer man at skallerne begynder at rådne), men det er normalt mere et irritationsmoment end et egentligt problem.

De fleste unger og mindre fisk er meget glade for Artemia, men det kan dog ikke anbefales udelukkende at fodre med dem.


Faktatabel
Kategori

Foder

Type

Levende foder

Længde

0,5-10 mm

Kommentar

Det er også muligt at købe en lille portion fra Eldorado, men det er sindsygt dyrt i forhold til indholdet.

Slægt

Branchinectidae

Handelsnavn

Artemia

Levested

Saltsøer flere steder i verden

Formering

Æglæggende (tåler udtørring)

Forhandler

De fleste akvariebutikker og dyrehandlere

Pris

400-800 kr.

Art

Artemia salina

Pakkestørrelse

454g


Kommentarer