logo
Aquainfo.dk
Hjælp og inspiration til akvarister
Metriaclima estherea han
Metriaclima estherea han
Metriaclima estherea han

Metriaclima estherea han

En meget udbredt og populær mbuna i hobbyen.

Skrevet den 24-07-2004 13:27 af cab

Jeg købte en trio af estherea'en i februar 2002, samtidig med at jeg købte mine saulosier. Da mine nye estherea'er var utrolig sky sammenlignet med saulosi'en, valgte jeg at sælge dem igen. I december 2003 fik jeg mod på at prøve dem igen, og jeg købte et par af en ven.

Da jeg kom hjem med mit nyindkøbte par, bemærkede jeg at hunnen havde noget i munden og jeg satte hende i et spytteakvarium og ventede, men der skete tilsyneladende ikke noget. Efter en 3-4 dage blev jeg enig med selv om at jeg havde taget fejl og satte hende tilbage i opholdsakvariet. Jeg havde en T. placodon der også gik med æg og satte hende i spytteakvariet i stedet, og en eller to dage senere så jeg en lille fisk svømme rundt, mens hun stadig havde munden fuld. Efter yderligere et par dage gik det op for mig at det var en estherea-unge der havde gemt sig mens moderen var der. Det er godt nok det mindste kuld jeg har oplevet til dato!

I januar 2004 byttede jeg mig til en hun mere, så jeg har nu en trio igen. Min estherea-han er den lyserøde variant, men der findes også en lyseblå variant, og blandt hunner findes der også en orange blotch (OB) variant, hvor hunnen har mørke pletter på en gul/orange baggrund, samt en variant hvor hunnerne er mere gule end orange. Jeg er ikke selv den store tilhænger af OB-varianter generelt, så jeg har endnu aldrig selv haft en OB-hun og den gule variant har jeg endnu ikke set til salg.

Min han og min første hun har helt sikkert også det lyseblå gen i sig, mens min anden hun (den mindste) udelukkende har fået orange unger i de 4 kuld hun hidtil har præsteret. Jeg har forløbig haft 3 kuld fra den første hun, og de første 2 var sammenlagt kun på 4-5 unger. Det seneste kuld som hun spyttede den 22. juli 2004, var på små 20 unger og der er 2-3 blå/brune unger imellem, som efter hvad jeg har kunnet læse mig til skulle være hanner. Jeg kunne desuden også konstatere at estherea-hunnen tager sine unger i munden igen i flere dage efter ungerne er sluppet første gang, i modsætning til hvad jeg ellers gradvist var blevet overbevist om.


Faktatabel
Kategori

Fisk

Type

Cichlide, Malawi mbuna

Længde

11-14cm

Kommentar

Hannerne kan blive ret aggressive, specielt når de kommer i legehumør.

Slægt

Cichlidae

Handelsnavn

Rød zebra

Levested

Malawisøen, Afrika

Akvariestørrelse

128 liter

Formering

Mundruger

Yngeltal

30-40


Kommentarer