logo
Aquainfo.dk
Hjælp og inspiration til akvarister
Min Dværggurami hun.
Min Dværggurami hun.
Min Dværggurami hun.

Min Dværggurami hun.

Dværggurami - min absolutte favorit blandt labyrintfiskene.

Skrevet den 13-08-2006 10:54 af cab

Jeg har altid holdt af den lille, men flotte og spændende dværggurami. Man kan holde et par i et lille akvarium (fra 45 liter), eller man kan holde en lille koloni i et større akvarium (fra 128 liter). Man skal huske at hannerne er ret dominerende, især overfor hinanden og de derfor skal have noget mere plads hvis man har flere hanner.

Udseende

Hannen er klart den flotteste med sine røde og blå farver, mens hunnen er mest grå og brunlig. Det er en nøjsom fisk, der dog kræver en rimelig høj temperatur, helst omkring 26-27 grader i det daglige og 28-29 grader når man vil have den i leg, men derudover stiller den ingen særlige krav. Den skal helst gå i et akvarium uden for megen vandbevægelse og gerne med flydeplanter i overfladen.

Foder

Den spiser det meste foder den bliver præsenteret for og hunnen sætter som regel rogn selv på tørfoder. Jeg vil alligevel anbefale at man giver dem varieret foder med frostfoder nogle gange om ugen, hvis man vil have dem i leg.

Opdræt

Når hunnen er legemoden er det ret tydeligt for maven buler helt tydeligt nede ved gattet og hvis hannen også er parat, går der sjældent længe før han begynder at bygge en skumrede i overfladen. Legen foregår under reden og æggene samles i skumreden. Efter legen er det en god idé at fjerne hunnen og overlade pasningen til hannen.

Opfodring

Efter nogle dage klækkes æggene og efter yderligere nogle dage kommer en af de største udfordringer ved opdræt af Dværggurami, nemlig opfodringen af de mange bittesmå unger. De kan fodres med infusorier eller hårdkogt æggeblomme der er rørt op med lidt vand så det nærmest bliver en pasta. Hannen fjernes når ungerne begynder at svømme rundt og han ikke længere kan holde dem samlet i skumreden (eller hvis han falder for fristelsen og begynder at æde ungerne).


Faktatabel
Kategori

Fisk

Type

Labyrintfisk

Længde

5-6 cm

Kommentar

Dværg Guramien findes i en lang række farvevarianter, både blå, neon og røde der er fremavlet ved selektiv opdræt.

Slægt

Belontiidae (Trichogastrinae)

Handelsnavn

Dværg Gurami

Levested

Asien

Akvariestørrelse

50 liter

Formering

Æglæggende i skumrede

Yngeltal

400-600


Kommentarer