logo
Aquainfo.dk
Hjælp og inspiration til akvarister
Zebra cichliden er meget ynglevillig - her er ynglen omkring 1½ cm
Zebra cichliden er meget ynglevillig - her er ynglen omkring 1½ cm
Zebra cichliden er meget ynglevillig - her er ynglen omkring 1½ cm

Zebra cichliden er meget ynglevillig - her er ynglen omkring 1½ cm

Sammen med Scalaren er Zebracichliden nok blandt de mest kendte cichlider.

Skrevet den 22-08-2006 14:21 af cab

Jeg har haft Zebracichlider flere gange, også første gang jeg havde akvarium. Den var blandt de første æglæggende fisk jeg fik yngel af, og en er af de få æglæggere jeg i barndommen har fået til at vokse op. I 2003 byttede jeg mig til et par igen og (selvfølgelig) fik de en masse unger. Jeg forærede en del af ungerne væk og de resterende omkring 100 unger, samt forældrene byttede jeg for 6 små Kribensis og en Rød zebra hun - det er ikke en fisk man får mange penge for, hvis man vil sælge den. Til gengæld er de meget interessante at betragte, bl.a. når de har yngel, hvor deres aggressive fremfærd overfor alle trusler hører til de mest voldsomme. Det er også en fisk der graver meget - især hvis de ikke har en hule, men generelt er den ellers utrolig nem at holde.

Zebracichliden hed tidligere Cichlasoma nigrofasciatum, men har skiftet navn, først til Archocentrus nigrofasciatus og siden til Amatitlania nigrofasciata (2007). Forskellen fra nigrofasciatum til nigrofasciatus og nigrofasciata skyldes det latinske køn på slægterne, og er i princippet samme ord. Der har også været tale om at de var overført til slægten Cryptoheros, men det kan jeg ikke finde noget belæg for nogen steder. På engelsk kaldes den "convict cichlid" og der findes også en albino-variant (uden røde øjne), der kaldes elfenbenscichlide, men farven er nærmest lyserød. Hunnerne af begge typer har ofte rødlige partier, specielt omkring mave og rygfinner, og generelt er Zebracichliden en rigtig flot fisk.

Opdræt

Zebracichliden hører til de aller nemmeste fisk at opdrætte, hvis man har en han og en hun vil de stort set altid parre sig på et eller andet tidspunkt. På grund af størrelseforskellen er det ret nemt at se forskel på han og hun, da hannen er meget større end hunnen, men derudover har hannen også længere og mere spidse ryg- og bugfinner, mens hunnen som tidligere nævnt ofte har lidt rødt omkring maven. De foretrækker at lægge deres æg i en hule, men i mangel af bedre graver hannen en lille fordybning, hvor hunnen også gerne lægger æggene. Æggene klækker efter 2-3 dage og ynglen svømmer frit efter 6-7 dage. De kan fra starten tage nyklækkede artemia, men de spiser også gerne tørfoder af enhver slags, hvis man knuser det mellem fingrene. Man skal være opmærksom på at forældrene bliver ekstremt aggressive overfor andre fisk i akvariet når de har unger og der opstår mange og hårde kampe om ungerne. Man kan ofte blive nødt til at fjerne æggene fra forældrene for at sikre rimelig fred i akvariet.


Faktatabel
Kategori

Fisk

Type

Cichlide, Amerika

Længde

10-15cm

Kommentar

Zebraen har en fantastisk yngelpleje, men terroriserer samtidig alle andre fisk i akvariet når de har æg og unger.

Slægt

Cichlidae

Handelsnavn

Zebracichlide

Levested

Mellemamerika

Akvariestørrelse

160 liter

Formering

Huleleger

Yngeltal

300-500


Kommentarer